Forsskålsymposiet 2023: Yttrandefriheten och det auktoritära hotet.

Datum & tid: November 28, 13.15-16.00
Plats: Humanistiska teatern, Engelska Parken
Arrangör: Uppsala Forum, Juridiska institutionen och Uppsala universitet

Årets hedersföreläsare är Martin Kragh, docent vid Institutet för Rysslands- och Eurasienstudier, Uppsala universitet; biträdande centrumchef för Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS) samt seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI). Martin Kragh är en av Sveriges främsta experter på Ryssland och hans bok Det fallna imperiet: Ryssland och väst under Vladimir Putin (Fri Tanke förlag) blev den mest sålda fackboken i Sverige under 2022. Martin Kragh var forskningsledare för Uppsala Forum 2015-2018.

Martin Kragh föreläser på temat: "Yttrandefriheten och det auktoritära hotet".

Abstract:
För första gången på årtionden diskuteras demokratins ställning. Illavarslande trender i världen, inte minst det rysk-ukrainska kriget, har väckt frågan huruvida detta århundrade kommer präglas av fred eller konflikt. Stora värden står på spel. Inte minst för aspirerande demokratier i diktaturernas skottglugg. 1989 års löfte om en liberal och demokratisk ordning som global norm har inte infriats. Tvärtom stärks icke-demokratiska och autokratiska styren internationellt. På flera håll inskränks yttrandefriheten. Vad innebär denna utveckling? Finns det historiska lärdomar och paralleller?

2023 års Forsskålpanel

Föreläsningen följs av ett panelsamtal under ledning av Ulrika Knutson, journalist och före detta ordförande i Publicistklubben.

Paneldeltagande är:

Mikael Ruotsi, lektor i konstitutionell rätt, juridiska institutionen, Uppsala universitet

Karin Olsson, biträdande chefredaktör Expressen

Maria Elisabeth Nilsson, docent i journalistik, institutionen för mediestudier, Stockholms universitet

Senast uppdaterad: 2023-09-14